Make your own free website on Tripod.com

From hambali@petronas.com.my
Thu Jan 16 11:26:27 1997
Date: Thu, 16 Jan 1997 08:28:50 -0800
From: hambali@petronas.com.my

Subject: HNET* BISU SELEPAS DIHIDUPKAN SEMULA

Seperti yang diceritakan oleh Ustaz Abu Bakar Abdul Aziz.

Pengalaman itu ialah mayat yang sedang disembahyangkan tiba-tiba hidup semula. Malangnya setelah hidup semula, dia menjadi bisu. Keadaan itu berterusan hinggalah dia meninggal dunia beberapa tahun kemudian.

"Peristiwa itu berlaku beberapa tahun lalu disebuah kampung di Pantai Timur. Ketika itu saya masih remaja dan mengaji di pondok dengan beberapa orang rakan. Orang yang meninggal dunia itu pula adalah seorg lelaki dlm lingkungan 60-an dan sudah berkeluarga. Punca kematiannya tidak saya ketahui,

Pada hari tersebut, bapa angkat saya mengajak saya pergi ziarah seorang penduduk kampung yang meninggal dunia dan sama-sama tolong uruskan jenazahnya. Saya pun ikutlah. Apabila sampai, jenazah itupun diuruskan seperti jenazah-jenazah lain. Dimandikan dan dikafankan. Tidak ada apa-apa yang luar biasa ketika itu. Keadaan mayatnya pun macam mayat-mayat lain. Jumlah orang yang melawat pun boleh tahan juga.

Selepas zuhur,kami beramai-ramai sembahyangkan jenazah berkenaan dgn diimamkan oleh bapa angkat saya tadi. Saya berada di saf paling depan, betul-betul dibelakang bapa angkat saya.

Tapi, dengan kehendak Allah, sewaktu takbir yang kedua,suasana tiba-tiba menjadi gempar-jenazah yang sedang disembahyangkan itu bergerak-gerak. Cara mayat itu bergerak adalah seperti orang yang baru bangun dari tidur dan cuba melepaskan diri daripada selimut putih yang membungkusnya. Mungkin panas ke, atau lemas. Yang menyaksikan kejadian itu semuanya terkejut.

Melihat mayat berkenaan bergerak-gerak,sembahyang jenazah sekaligus dihentikan. Sayapun menjengukkan kepala untuk melihat mayat itu. Aneh...inilah kali pertama saya melihat mayat hidup semula.

"Pergilah tenguk..buka kain kafannya," kata bapa angkat saya. Saya pun pergi dekat mayat itu dan bukalah..Maha Suci Allah, apabila saja dibuka kain kafan itu, saya nampak matanya terkebil-kebil. Dia masih hidup.... Lepas itu hamba Allah ini duduk dalam kehairanan dan terpinga-pinga, Anehnya, dia tidak dapat berkata walau sepatahpun. Kenapa? Hanya Allah sahaja yang tahu.

Apa reaksi orang ramai yang nampak kejadian itu?. Mereka semua lari lintang-pukang...tinggallah saya berdua dengan bapa angkat saya. Lucupun ada, kecewapun ada. Yalah sepatutnya apabila hamba Allah ini hidup semula, ini tidak..lari lintang pukang.

Kalau ditanya pula perasaan saya bila nampak mayat itu hidup semula...memang saya tak rasa takut walau sedikit pun. Buat apa takut sebab sepanjang hidup saya tak pernah pula saya dengar orang mati kena cekik dengan mayat. Tapi itulah hakikatnya. Kebanyakan kita lebih takutkan manusia, jin, syaitan, lebih daripada takutkan Allah.

Selepas kejadian itu, lelaki berkenaan menjadi bisu. Mulutnya yang dahulu lantang bercakap kini terkunci terus. Lebih mengejutkan, dia mengubah terus cara hidupnya. Mulai saat itu lelaki tersebut hanya menumpukan penghidupan keduanya dengan mengerjakan ibadah sembahyang. Dia juga tidak pernah meninggalkan sembahyang secara berjemaah. Kesungguhannya menunaikan amal ibadat sangat luar biasa dan mengagumkan.

Keadaan ini jauh berbeza dengan kehidupannya sebelum itu yang bergelumang dengan dosa dan maksiat. Masa hidup dulu, lelaki itu bolehla saya katakan sebagai 'semua boleh jadi'...'ke darat boleh,ke laut pun boleh'. Senang cakap, lelaki itu suka berbuat dosa tapi apabila masyarakat tegur, dia tak ambil peduli. Hendak pergi ke masjid jauh sekali.

Sepatutnya apabila lelaki ini sudah berubah sikap, orang ramai perlulah menerimanya dengan baik tapi apa yang saya kesal, dia telah disisihkan oleh keluarganya sendiri. Tidak tahulah saya kenapa keluarga lelaki itu menyisihnya tapi soalnya, itukah balasan anak isteri dan keluarga. Pada hal semasa hidup dia sudah bina rumah, kumpul harta dan sebagainya untuk keluarganya...tapi bila dia mati, dan kemudian hidup semula, anak-anaknya tak mahu menerimanya. Sedih saya memikirkan cara penerimaan mereka itu.

Maka atas sifat ihsan bapa angkat saya tadi, dibuatkanlah sebuah rumah di kawasan masjid. Tinggallah lelaki tadi di rumah berkenaan hingga ke akhir hayatnya. Apa yang menggembirakan kami ialah setiap kali bila lelaki itu hendak ke masjid, dia akan mengajak sesiapa saja-tak kira yang ada dijalan,tembok,padang atau sebagainya-supaya segera pergi ke masjid.

Lelaki berkenaan meninggal dunia beberapa tahun kemudian. Saya tidak tahu pula punca kematiannya. Bagaimanapun, sebelum akhir hayatnya, dia telah meminta maaf kepada para penduduk kampung itu atas segala kesilapannya yang lalu.

Urusan pengkebumian jenazahnya pun berjalan dengan lancar. Menurut orang yang membawa jenazah itu, mayatnya ringan, mudah dibawa. Satu lagi, masa dahulu orang membawa jenazah dengan menggunakan empat buah basikal. Caranya ialah diletakkan empat batang kayu/buluh di basikal-basikal itu. Kemudian keranda diletakkan atas kayu berkenaan dan di tutup dengan daun kelapa secara berselang seli.

Kata orang yang mengusung jenazah tersebut, mereka tak menghadapi sebarang masalah. Mayatnya ringan dan orang menolak basikal pun tak ada masalah sebab menolak basikal dengan cara begitu bukannya kerja senang.

PENGAJARAN DARI KEJADIAN DI ATAS

Apakah yang dialaminya semasa 'mati' hingga menyebabkan dia bertaubat?. Wallahuallam, saya tak tahu. Yang tahu cuma Allah dan dia sahaja. Yang pasti, dia telah melalui satu pengalaman yang sangat berharga, untuk dirinya dan untuk kita semua.

Lelaki itu bertuah kerana telah melihat kebenaran Allah dan Allah telah memilihnya untuk diberi kesempatan bertaubat sebelum dicabut semula nyawanya. Hanya segelintir orang saja yang dipilih Allah untuk diberi peringatan itu.

Sayangnya dia tidak dapat beritahu kepada masyarakat apa yang dilaluinya semasa dimatikan itu.Mungkin Allah tidak mengizinkannya, cukuplah untuk pengajaran diri lelaki itu dan juga masyarakat (yang memahaminya).

Tapi saya sedih, orang Melayu ini cepat lupa pada sejarah. Mereka insaf sekejap saja, lepas itu lupa balik..buat kerja-kerja mungkar. Orang-orang kampung itu cuma insaf sekejap saja,lepas itu buat lagi amalan-amalan buruk.Lebih saya kecewa ialah keluarga lelaki itu yang menyisihkannya.

Peristiwa itu cukup memberi kesan dalam hidup saya. Ada orang berkata, cerita-cerita sebegini tidak elok didedahkan kerana memberi aib pada orang yang terlibat. Saya tak beranggapan begitu. Bagi saya, ia bukan bertujuan mengaibkan orang tapi untuk dijadikan peringatan kepada masyarakat. Malah saya selalu berdoa supaya Allah selalu berikan contoh-contoh seperti ini kepada kita semua agar kita semua menjadi umat yang taat kepada-Nya.

Kita semua akan mati...sudah cukupkah bekalan kita untuk bertemu Allah?.

Dipetik dari Mastika Disember 1996.

Pengirim: hambali@petronas.com.my07091417/1601997